Kultur, historia och unika naturupplevelser

Gaustabanan, Rjukan och högsta fjället i Telemark

Välkommen till ett område med unika naturupplevelser och mäktig historia. 

Gausta Food Court

Gausta Food Court

Tid för lunch, en paus eller bara en chans att värma dig. Gausta Food Court (före detta Sport’n Skikafé) välkomnar dig med öppna armar. Välj mellan nybakade pizzor med dina favorit-toppings, hamburgare och bistrorätter. Eller låt baristan förbereda ditt valda kaffe. Ibland är pauserna den bästa delen av skidåkningen.

Flera restauranger och barer

Flera restauranger och barer

Också som hytte-gäst kan det vara skönt att slippa spisen ibland. Gaustablikk Høyfjellshotell är öppen för alla, men det finns också flera andra restauranger att välja bland. Bygget, Den Lykkelige Sportsmann och Gausta Food Court är öppna såväl för lunch som middag.

After-ski och livemusik

After-ski och livemusik

På eftermiddagarna får du inte missa after-skin när livemusiken drar igång på The Loft. Det perfekta stället att avsluta en skön skiddag med en kall öl. Kanske rent av en nybakad pizza också, om det blir för trevligt för att gå hem…

Fyll på med kraft i backen

Fyll på med kraft i backen

Sam’s Power Station är namnet på Gaustas egen foodtruck som du hittar ute i systemet. Den är nämligen monterad på en pistmaskin. Unna dig ett stopp i backen med en våffla eller panini eller varm choklad.

Välsorterad matbutik

Välsorterad matbutik

I servicebyggnaden vid Gaustablikk hittar du Pose & Sekk Dagligvare som är öppen varje dag året om. Här hittar du ett stort utbud av mat och färskvaror. Välkommen in för nybakat bröd till din frukost!

Gaustabanan

Gaustabanan

Gaustabanan är en spektakulär kabelbana som går inne i själva Gaustatoppen. Turen tar cirka 15 minuter, och tar 20 passagerare per tur. De första 50 åren var Gaustabanan en stängd NATO-anläggning. Men idag kan alla ta del av den spännande upplevelsen inne i fjället.

Mer info: www.gaustabanen.no

Rjukan

Rjukan

Byn Rjukan som är belägen precis nedanför Gaustatoppen, är med på UNESCOS världsarvslista och har en fantastisk historia. Här finns många upplevelser. Listan över aktiviteter är lång men en sak är säker: hela området har en rik och mäktig kultur.

Solspegeln

Solspegeln

100 år efter att Oscar Kittelsen och Sam Eyde lanserade iden om att bringa sol ned till folket på Rjukan är Solspegeln en realitet. Solspegeln är monterad i fjällväggen 742 meter över havet, cirka 450 meter ovanför Rjukan Torg.

Rjukanbadet

Rjukanbadet

Rjukanbadet är ett stort badland. Här trivs både vuxna och barn.