Norsk längdskidåkning i världsklass

Längdåkning i Norge

Norge har kanske världens bästa längdåkning och på våra norska skidorter hittar du ett enormt utbud av längdspår i varierande terräng och svårighetsgrad. I norska fjällen är längdåkningen dessutom helt gratis och det krävs inte något spårpass.

320 km spår
Längdåkning i Beitostölen

Finns det något bättre än att glida fram i ett kritvitt vinterlandskap under en gnistrande blå himmel? På Beitostölen finns 320 kilometer preparerade längdspår längs Jotunheimens storslagna natur. Spårnätet varierar i svårighetsgrad och passar alla skidåkare.

Beitostölen erbjuder spår i skyddad skogsterräng och vid fint väder finns fantastiska spår uppe på kalfjället. Längs med spårnätet finns flera bemannade serveringsställen och värmestugor under helgerna och högsäsong.

Slettefjellrunden (30 km) utgår från Beitostölen Centrum och sträcker sig genom högfjällsterräng och skogsterräng. Rundan bjuder på en storslagen naturupplevelse i varierad terräng.

200 km spår
Längdåkning i Skeikampen

Spårnätet på Skeikampen ligger på gränsen mellan högfjället och skogen, något som medför en stor grad av variation. Upplev en stilla morgontur genom granskogen eller njut av utsikten över Jotunheimen och Rondane från toppen av Slagsfjellet.

Här finns 200 kilometer märkta och preparerade spår med stor variation så att alla blir bli nöjda. Spåren börjar vid skidcentret. Skeikampen erbjuder även 1.8 kilometer elbelysta spår.

Upplev Skeikampens vackraste spår vid fint väder: Panoramalöypa. Starta turen med att ta expressliften till toppen. Följ längdspåren som startar cirka 50 meter till vänster om liften och följ spåren med fantastisk utsikt över Skeikampenmassivet, förbi toppen av Galten-heisen, över Avlundkampen och ner till spårkrysset i Torsdalssleitet. Sväng vänster i spårkrysset vid Torsdalsleitet och glid ner till Per Gyntvegen. Sväng vänster i spårkrysset och skida vidare i lätt terräng tillbaka till start där våfflor och kaffe väntar på stämningsfulla Skeistua seterkafe eller Nystua kafe.

100 km spår
Längdåkning i Trysil

Längdspåren på Trysilfjället kan sättas samman till korta och långa rundturer. Möjligheterna är många. Skihytta och Fageråsen är bra utgångspunkter för en vällyckad skidtur.

Totalt finns det 100 kilometer längdspår runt Trysil i varierad terräng.

300 km spår
Längdåkning i Hafjell

Här kan du njuta av 300 kilometer längdskidspår i ett spårnätverk som är sammankopplat med Sjusjöen, Nordseter, Lillehammer, Fåvang och Ringebufjellet. Spårnätet är Norges största och bjuder på fantastiska turer i varierad terräng. 

Mosetertoppen i Hafjell som du enkelt når med gondolliften eller bil från dalstationen har ett elljusspår på 3,7 kilometer. Perfekt för dig som vill vässa formen kvällstid inför Vasaloppet. Elljusspåret är tänt från kl. 06.00 till kl. 23.00 varje dag under hela vintern. 

På Gaiastova högst upp på Hafjelltoppen finns fantastiska spår i orörd högfjällsterräng. Passa på att svänga förbi Pellestova för en matbit eller värmande dryck. Hotellet är beläget mitt i det vidsträckta spårnätet som går mellan Hafjell och Nordseter. 

200 km spår
Längdåkning i Norefjell

Norefjell har cirka 200 kilometer med längdspår i varierad terräng, både över och under trädgränsen. Från Högevardslöypa har du en av Norges finaste utsikter med utsikt över stora stora delar av östlandet. En expertpanel av 8 norska längdåkningsprofiler har korat Norefjell till en av dem 10 bästa längdåkningsdestinationerna i Norge.

Norefjell erbjuder fina spår både i skogsterräng och på kalfjället. Högsta punkt är Gråfjell (1466 möh) och Högevarde (1459 möh). På Högevarde har Norges Turistförening en stuga som är öppen på helger och röda dagar.

Längs Kröderfjorden vid dalstationen i Norefjell finns ett 40 kilometer långt spår som passar bra om det är dåligt väder på fjället. 8 kilometer av spåret är elbelyst.

555 km spår
Längdåkning i Geilo

Upplev lugn och ro i Hallingskarvet eller ät nygräddade våfflor på Hardangervidda. På Geilo sträcker det sig längdspår i bägge riktningar. Det finns flera serveringsstugor längs spåren. Geilo erbjuder spår i varierad terräng på kalfjället samt nere i dalen runt Ustedalsfjorden. Spåren går genom nationalparkerna Hallingskarvet och Hardangervidda.

Med utgångspunkt från Geilo finns det totalt 555 kilometer längdspår att tillgå. Ett nästan oändligt utbud för längdåkningsentusiasten.

300 km spår
Längdåkning i Kvitfjell

Med utgångspunkt från Kvitfjell har du totalt 300 kilometer längdspår tillgängliga. Längdspåren finns på både öst- och västsidan av Kvitfjell. Här finns valmöjligheten mellan högfjällsterräng ovanför trädgränsen eller varierad skogsterräng. Kvitfjell hänger samman med resten av Peer Gynts rike och gränsar mot Skeikampen i söder och Gålå i väst.

Vid boende på östsidan av fjället rekommenderar vi Dählie-löypa (6,5 km). Spåret startar vid Gudbrandsgard Hotell och slingrar sig genom fridfull skogsterräng vid Gammelsetra.

På den västra sidan av fjället rekommenderar vi Vestsiderunden (7 km) som är ett enkelt spår i skogsterräng. Spåret utgår från västsidan, förbi Svinslåa och vidare till toppen av Kvitfjell.