Bästa skidåkningen i Norge

Vilken är egentligen den bästa skidorten i Norge?

Vi tipsar dig om var du hittar mest puder, bäst parker, Norges brantaste backar och längsta nedfarter.

Det är inte svårt att hitta bra skidåkning i Norge. Vårt grannland har ett stort utbud av mer eller mindre kända skidorter med stor variation på skidsystemen. Du behöver inte heller resa särskilt långt för att hitta den bästa åkningen.

Vad som klassas som bäst skidåkning i Norge är olika för olika personer då det beror på om du frågar en person som älskar breda, välpreparerade manchesterbackar eller någon som vill ha midjedjupt puder i gles skog. För att bena ut vilka skidorter som är bra oavsett hur dina krav ser ut så har vi sammanställt en guide till den bästa skidåkningen i Norska fjällen.

Populära Hafjell
Hafjell – längsta skidbacken och fantastisk skidåkning

För den som gillar skidåkning både på längden och tvären är Hafjell en skidort värt ett besök. Hafjell är sammankopplat med Norges största spårnätverk och totalt finns 300 km längdspår att tillgå. 

För några år sedan moderniserades skidanläggningen och byggdes ut med fler backar och ny express-sittlift. Här hittar du den 7 km långa nedfarten som är Nordens längsta backe.

Snösäkra Kvitfjell
Kvitfjell – Snösäkert off-pist mecka

Anledningen till att Kvitfjell benämnts som en av Nordens bästa skidanläggningar beror nog dels på att utbudet både består av breda, välpreparerade pister och utmanande, svarta branter. De senaste åren har Kvitfjell även röjt undan skog och utvecklat tillgängligheten till bra off-pist.

En perfekt skidort för dig som gillar puderåkning helt enkelt. Tack vare god tillgång till natursnö och bra snökanonsystem är vintersäsongen lång och sträcker sig från november till april.

Högst fallhöjd
Norefjell – bra längdspår och långa utförsbackar med hög fallhöjd

I Norefjell kan du få en varierad skidsemester. Backarna är långa, den längsta är 6500 m, och har drygt 1 km fallhöjd. I systemet finns även flera terrängparker, lättillgänglig off-pist och 200 km längdspår precis runt knuten. De fina längdspåren löper genom varierande terräng både nere i dalen och uppe på berget och har, av flera norska längdåkningsprofiler, utsetts till en av Norges 10 bästa längdåkningsdestinationer.

68 backar
Trysil – Norges största skidort

Skidsystemet i Trysil är Norges största och erbjuder 68 pister fördelade på flackare nybörjarbackar och svarta, tuffare nedfarter. Här kan alla trivas, både de som kräver större utmaningar och de som inte är så vana skidåkare. Det är en av Norges mest snösäkra skidorter vilket gör att de har en generös snögaranti till slutet av april. 

Skandinaviens Alper
Hemsedal – Snowparks och off-pist utöver det vanliga

Storslagen fjällnatur och varierad skidåkning på hög fallhöjd gör Hemsedal till en skidort som är så nära Alperna du kan komma här i Norden. Hemsedal har flera nybörjarbackar men är mer känd för sitt stora utbud för snowboardåkare, telemarksåkare och slalomåkare. Gillar du att åka utanför pisten finns stor möjlighet till lättillgänglig puderåkning. Hemsedal har också tre väl omhändertagna snow parks som enligt många tillhör de bästa i Europa.

Naturskönt
Skeikampen – Turskidåkning i naturskön fjällmiljö

Även Skeikampen är en mindre välkänd pärla till skidorter som trots sitt relativt lilla skidsystem erbjuder något för alla smaker. Backarna är varierande, i den populära parken gillar brädåkarna att utvecklas och i det roliga barnområdet trivs de små. Liftkapaciteten på 10 000 personer i timmen gör att det sällan blir några liftköer. De som hellre tar sig upp för egen maskin blir inte besvikna på Skeikampens vackra möjligheter till fantastiskt turskidande.

Okänd pärla
Gausta – Okänd pärla med storslagen natur

Trots att Gaustatoppen, det högsta fjället i Telemark ligger endast 4 timmar från den norsksvenska gränsen är det för många svenskar en relativt okänd skidort. Med sina 32 nedfarter, 3 barnområden och terrängpark är det ingen jätteliten skidort och den är verkligen värd ett besök. Naturen är storslagen och utsikten du får från toppen vid klart väder är oerhört spektakulär.

Vilken ort som erbjuder bäst skidåkning i Norge är som sagt omöjligt att svara på.

Att vår kära granne i väst är känt för bra skidåkning och att många duktiga skidåkare kommer just härifrån är inte särskilt konstigt. Norge har en storslagen natur och härliga fjäll belägna på kort avstånd från huvudstaden Oslo och därmed också närhet för många svenskar. Har du endast besökt ett fåtal av de norska skidorterna vi benämner ovan? Eller hör du till dem som alltid återvänder till samma destination med risk för att bli besviken om du testar något annat? Våga prova en ny skidort nästa gång du ska boka resa – Norge har så mycket bra skidåkning att erbjuda!