Tips på skidresor under sportlovet

Vi guidar till den bästa skidsemestern på sportlovet v 7, 8 eller 9

De stora sportlovsveckorna infaller v 7, 8 eller 9, många kan inte välja när man vill förlägga sin skidsemester utan måste anpassa sig till barnens sportlov. Oroar du dig för långa liftköer, trånga barnbackar, fulla skidskolor och överfulla lunchrestauranger? Då ska du fortsätta läsa våra guide för de bästa tipsen på en perfekt sportlovssemester, det finns riktiga guldkorn till skidorter på närmre avstånd än du anar.

Skidsemester på sportlovet vecka för vecka

Skolorna i Norge och Danmark har liksom i Sverige spridit ut sina sportlov på flera olika veckor. Eftersom många väljer att resa till fjällen under sportlovet minskar risken för trängsel i backarna då sportloven sträcker sig över flera veckor.

Skidresor vecka 7

De som bor i Göteborg och norra Halland ska titta på skidresor vecka 7. Bra alternativ för skidsugna västsvenskar är de fina skidorterna i grannlandet Norge. Endast 5 timmars bilresa från Göteborg hittar du Hafjell som erbjuder Norges kanske bästa skidåkning. Här finns Nordens längsta backe på 7 km och totalt 300 km längdspår för den som vill variera utförsåkning med längdskidåkning. De tre barnområdena som ligger bekvämt placerade på olika ställen i skidanläggningen är perfekt för barn som håller på att lära sig åka skidor.

Ytterligare en halvtimme i bilen tar dig till snösäkra Kvitfjell. Skidorten Kvitfjell har både långa, breda gröna backar där du har gott om plats även under högsäsong som en skidresa v 7, men du hittar också svarta, brantare pister för de mer erfarna åkarna. Finns det familjemedlemmar som gillar park eller off pist? Då är Kvitfjell perfekt då de nu har utökat tillgängligheten för bra off pist-åkning och utbudet i terrängparkerna. För mindre barn finns två moderna barnområden.

Norefjell endast 5h från Göteborg erbjuder riktigt bra och varierad skidåkning passande både för nybörjare och proffs. Trots närheten till Oslo upplevs ingen trängsel i skidsystemet. I de tre olika barnområdena kan de allra minsta lära sig åka och bekanta sig med systemets maskot. För de lite äldre finns roliga skogsslingor med hopp och figurer längs banan och för de ännu äldre finns mer utmanande terrängparker. Om inte alla i familjen är lika förtjusta i skidåkning rekommenderas ett besök på spahotellet som ligger närmsta granne med skidsystemet.

Skidresor vecka 8

Flera kommuner i mellansverige men även i Malmö har sitt sportlov veckan därpå. För de som vill boka sin skidresa v 8 finns många bra alternativ. Ett exempel är Norges största skidort Trysil som erbjuder snällare gröna pister likväl som brantare svarta. Det finns tre roliga, påkostade barnområden där de allra minsta småknattarna men även de större barnen kan hitta backar och aktiviteter som passar: Lättåkta barnbackar, pulkabackar och möjlighet att träffa maskoten Valle. Efter avslutad skiddag finns det flera möjligheter till after ski – lugn eller fartfylld beroende på vilken stämning som önkas. Trysil har ett stort nöjesutbud som passar alla.

Ett annat bra alternativ för skidsemester vecka 8 är mysiga fjällbyn Geilo. Det är familjevänligt med sina roliga barnområden och i den genuina byn finns ett stort nöjesutbud. I direkt anslutning till skidsystemet hittar man också ett stort längdspårnät, inte mindre än 555 km finns att utforska och spåren löper genom vacker natur i skog och fjällterräng

Avslutningsvis vill vi tipsa om de skandinaviska alperna, Hemsedal. Här finns riktigt bra off-pist och en välpreparerad snowboardpark där äventyrslystna åkare får sina behov stillade. Hemsedal passar även nybörjare och barn med lagom branta backar, skidskolor och barnområden. Det sägs också att det är i Hemsedal man hittar Norges bästa afterski.

Skidresor vecka 9

Stockholmarna får boka in sina skidresor v 9 då det är dags för deras, men även Dalarnas, Gotlands och Värmlands län att fira sportlov. På under sex h tar sig Stockholmarna till Sälens nordligaste skidanläggning Stöten. Systemet har Sälens högsta fallhöjd och erbjuder backar för nybörjare såväl som mer rutinerade skidåkare. I barnområdet på Soltorget kan barnen spendera oändliga timmar och för de som vill gå i skidskola finns det ett stort utbud för alla nivåer och alla åldrar. Vill man mjuka upp trötta muskler ska man bege sig till den barnvänliga badanläggningen.

Strax norr om Stöten ligger natursköna och snösäkra Idre Fjäll. Det här är ett barnfamiljsparadis med lätt sluttande backar och rullband för de allra minsta men också roliga skogsslingor med överraskande figurer och hopp för de något äldre. En lekplats med pulkabacke finns belägen mitt i skidbacken för de som önskar paus från utförsåkningen. Möjlighet till korvgrillning finns på flera platser både i skidsystemet och längs med längdspåren där ved finns att tillgå.

Skidresa på sportlovet

Oavsett vilken typ av skidsemester du önskar få ut av ditt sportlov finns det en skidort som passar dig och din familj. Att åka på skidresa vecka 7, 8 eller 9 behöver inte innebära kaos i skidbacken och trängsel i restaurangen. Både i Sverige och Norge finns ett stort utbud för både nybörjare och erfarna åkare. Detta gör att alla i familjen kan få en riktigt härlig skidsemester trots att förkunskaper och förväntningar ser helt olika ut.